Početna andrew marc, Carrefour, Mango, Shoes, Zalando, OTTO, Trivago, Balsamik, Heeliana, Subito, BMV
loading...
Finska će postati prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete


HELSINKI - Finska Vlada napravila je veliki korak u edukaciji tako što je postala prva zemlja u svijetu koja će se riješiti svih školskih predmeta.

Umjesto da djeca prolaze gradivo slušajući razne predmete, veliki svjetski događaji biće uvršteni kroz jedan interdisciplinarni sistem i sagledavaće se u cjelini, piše Interesting Engineering. Marjo Kyllonen.

Direktorica Odjela za edukaciju u Helsinkiju kaže: "Postoje škole koje predaju na staromodan način koji se koristio početkom 20. vijeka. No današnje potrebe su drugačije te trebamo nešto što se uklapa u 21. stoljeće." Na primjer, ako učenici pohađaju predmet „Rad u kafiću“, oni razumiju jezik, komunikaciju i osnove ekonomije.

Drugi svjetski rat može se proučavati kroz istoriju, književnost, geografiju i matematiku odjednom. Učenici stariji od 16 godina moći će sami izabrati teme koje žele proučavati sarađujući jedni s drugima. Umjesto da sjede u učionicama i čekaju koliko je minuta preostalo do kraja nastave, moći će raspravljati i pokušati rješavati probleme sami. Ovo im omogućuje i bolju interakciju što sa nastavnicima, što sa drugim učenicima.

Novi sistem trebao bi mladim ljudima podići samopouzdanje te dati veću kontrolu nad samom edukacijom. Također bi trebao poboljšati socijalne vještine i samoizražavanje. Novi sistem ne utiče samo na učenike, već i na nastavnike.

Moraće međusobno više sarađivati te planirati lekcije i raspravljati o novom pristupu podučavanja. Neki nastavnici koji su započeli s ovakvim radom veoma su zadovoljni i kažu da se ne žele vratiti na staro.